Het doel van de Stichting Dorpsfeest Hoogland is een laagdrempelig gezinsevenement te organiseren, primair voor de bewoners uit Hoogland en de wijken van Amersfoort. Dit komt onder meer tot uiting in lage toegangsprijzen voor de feestavonden, het Dreesfeest, Zomercarnaval en gratis entree voor de activiteiten op zaterdag en zondag overdag.

Het Dorpsfeest Hoogland heeft een brede maatschappelijke lokale functie. We bieden de bewoners een gezellige ontmoetingsplaats om lekker bij te praten en in een gemoedelijke sfeer met elkaar in contact te komen. Dorpsfeest Hoogland heeft voor iedere leeftijdsgroep een aantrekkelijk programma. Een landelijke en rustieke sfeer en uitstraling zijn belangrijk. Deze zijn terug te vinden in bijvoorbeeld de paardensport, de kinderboerderij en kinderspelen, het pony-rijden, het gezellige ‘dorpsplein’ en sportieve onderdelen zoals de sterrenslag, volleybal en de halve marathon.

We koesteren dat het Dorpsfeest Hoogland al vele jaren een hoog gewaardeerd evenement van Amersfoort is. Van alle jaarlijks terugkerende evenementen zelfs de hoogste waardering (2015: 7,8) Dorpsfeest Hoogland heeft geen winstoogmerk. De gehele opbrengst wordt gebruikt voor het invullen en bekostigen van het totale programma. Daarnaast kan de organisatie rekenen op de hulp van vele honderden vrijwilligers die woonachtig zijn in (hoe kan het ook anders) Hoogland en Amersfoort.

Dankzij de enthousiaste inzet van deze honderden vrijwilligers, commissieleden, bestuur, trouwe sponsoren en de medewerking van de bewoners kan het Dorpsfeest Hoogland nu al 25 jaar in deze vorm bestaan. Uiteraard wordt het evenement in nauw overleg met politie, brandweer, vru, ggd en gemeente georganiseerd.

Historie

Het Dorpsfeest Hoogland is in 1993 ontstaan als samenwerkingsverband tussen JOHO! (voorheen Jong Hoogland en destijds K.P.J.-Hoogland geheten) en de Stichting Paardensportdag Hoogland.

JOHO! bestaat al meer dan 50 jaar en is de grootste jongerenvereniging van Hoogland en omstreken. De vereniging organiseert diverse activiteiten voor de jeugd en heeft leden in de leeftijd van 16 tot en met 35 jaar. Eén van de bekendste (oude) activiteiten van JOHO was het Hooivet weekend. Met het Hooivet vierde men volgens traditioneel agrarisch gebruik de oogst van het land.

Stichting Paardensportdag Hoogland houdt zich al meer dan 70 jaar bezig met de organisatie van Paardensportdag Hoogland. In 1992 stak een aantal bekende Hooglanders de koppen bij elkaar met het idee om de activiteiten van Jong Hoogland en Paardensportdag in een weekend bij elkaar te zetten. Op deze manier creëerden zij een gezamenlijk evenement, een weekend lang en voor een heel brede doelgroep interessant. Samen met de Eemruiters zijn zij de grondleggers van het huidige Dorpsfeest Hoogland.

Sinds 1998 verzorgt muziekvereniging Sint Caecilia uit Hoogland eens per twee jaar met veel succes de Night of Hoogland. Het orkest van Sint Caecilia begeleidt op deze avond diverse artiesten en speelt zowel klassieke muziek als vele bekende nummers. Voor velen een feest van herkenning!

Atletiekvereniging Altis verzorgde vanaf 2003 tot en met 2018 de bekende Halve van Hoogland. Een lopers-evenement waar inmiddels meer dan 1600 volwassen lopers en circa 500 kinderen aan mee hebben gedaan.

Sinds 2019 organiseren Snel Verzet, 033opdefiets en keistadfietsfestival diverse programma’s met de fiets.